Ekologiją galima drąsiai įvardinti kaip vieną iš populiariausių XXI a. temų. Vieniems tai – mada, kitiems – prekybininkų manipuliavimo priemonė, tretiems – neginčijama gyvenimo kokybė. Ir iš tiesų – egzistuoja gausybė požiūrių, vyksta audringos diskusijos, kertasi įvairių organizacijų interesai, kol galiausiai tikroji ekologijos prigimtis bei tikslas tiesiog išnyksta iš akių. Tai nestebina – juk žodis „ekologiškas“ pastaruoju metu yra vartojamas taip dažnai ir tokiuose įvairiuose kontekstuose, kad, natūralu, ši sąvoka prarado aiškią prasmę ir tapo banaliu pasakymu. Tad kaipgi susigaudyti šioje painioje situacijoje ir sugrąžinti ekologijai jos tikrąją vertę?
Visų pirma reikia labai aiškiai apsibrėžti, kas iš tiesų gali būti vadinama ekologišku produktu. Ekologijos specialistai dažniausiai remiasi štai tokiu apibrėžimu: „Ekologišku produktu galima vadinti tik tokį produktą, kurį gaminant nuo pradžių iki pabaigos yra tausojama aplinka ir nenaudojama jokia kenksminga chemija, antibiotikai, hormonai, pesticidai, o pati produkcija auginama toli nuo pramonės centrų, kad jokios pramoninės atliekos nepatektų į dirvožemį.
Plungėje įsikūrusios kepyklos, kurioje gaminama ekologiška duona – pažymėta „Trejos girnos“ prekės ženklu, direktorius Romualdas Kalvaitis tvirtina, kad prekeiviai dažnai naudojasi menku vartotojų išmanymu apie ekologiją: „Kartais turguje iš ūkininkų pirktas skilandis yra toks pats, kaip ir parduotuvėje. Bet parduotuvėje prekė turi etiketę su visais išvardintais priedais – jūs bent jau žinote, ką perkate. O štai produktas, ūkininko pavadintas ekologišku, etiketės neturi, vadinasi, jūs perkate katę maiše. Ūkininkas, žinoma, patikins, kad jo prekė visiškai ekologiška. Bet ar jūs galite tai patikrinti? Juk negana, kad vištelės auga kaimo tvartelyje – svarbu ir tai, kaip ji buvo maitinama ir kokiomis sąlygomis augo. Tam, kad gaminį būtų galima oficialiai pažymėti ekologiškos prekės ženklu, būtina nueiti ilgą kelią. 95% ženklu „Ekologiška“ pažymėtų produktų ingredientų turi būti iš ekologiškų ūkių, o likę 5% neorganinės kilmės sudedamųjų dalių – iš Europos Sąjungos patvirtinto sąrašo. Jei šių nuostatų nesilaikoma, teisės vadinti produktą ekologišku iškart netenkama, – teigia kepyklos vadovas. – Kartais žmonės net neįsivaizduoja, kokie griežti reikalavimai yra keliami ekologiškų produktų gamintojams. Tarkime, ekologišką produkciją reikia saugoti, pakuoti ir pervežti atskirai nuo ne ekologiškos. Būtent todėl savo duonos kepykloje mes turėjome įrengti specialų ekologiškiems gaminiams skirtą skyrių, nes tiek grūdai, tiek raugas, tešla ar net pakuotės negali turėti jokios sąveikos su neorganiškais produktais“.
Ekologija – tai atsakingas požiūris į ateitį, todėl aš iš tiesų didžiuojuosi galėdamas pasakyti, kad mes kepame ekologišką, visus Europos Sąjungos standartus atitinkančią „Trejos girnos“ duoną, – šypsosi Romualdas Kalvaitis. – Mūsų misija nėra vien gero produkto pateikimas – mes taip pat norime informuoti vartotojus apie ekologijos reikšmę ir naudą. Informacija apie ekologišką duona yra dalis ES remiamo projekto „Ekologinių produktų informavimo ir skatinimo veiksmai Lietuvoje.”
Nuorodoje gali surasti ekologišką „Trejos girnos“ duoną, pažymėtą išskirtiniu ženkliuku: http://trejosgirnos.lt/ekologiska/. Ekologiškos duonos ieškok visuose prekybos centruose. Skanaus!